Back to top
  • KONTAKT CENTAR: +381 32 40 40 40
  • Radnim danima od 08 – 18h
  • Subotom od 09 – 16h

Najčešće postavljena pitanja

Inox sudopere

Da li sudopere od nerđajućeg čelika mogu da zarđaju?

Sudopere od nerđajućeg čelika ne mogu da zarđaju, pod uslovom da se sudopera redovno čisti i održava i da je izložena uobičajenoj upotrebi u domaćinstvu. Pogledajte savete za upotrebu i održavanje sudopera od nerđajućeg čelika kako biste bili sigurni da će Vaša sudopera biti u upotrebi dugi niz godina.

Zašto se fleke pojavljuju na površini sudopera i kako se one mogu sprečiti?

Fleke obično nastaju od naslaga kamenca, koje zadržavaju čestice prljavštine. Pojava kamenca zavisi od „tvrdoće vode“ za piće u odgovarajućem području.
Najbolji način da se ovakve fleke izbegnu je da se sudopera obriše i osuši nakon upotrebe. Ipak, ukoliko se mrlje pojave, preporučujemo rastvor vode i sirćeta (u odnosu 2:1), koji će „omekšati“ kamenac i omogućiti jednostavnije uklanjanje priborom za čišćenje. Za upornije mrlje koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje koja rastvaraju kamenac.

Da li sudopere od nerđajućeg čelika mogu da se izgrebu?

Nerđajući čelik je izuzetno izdržljiva površina. Ipak, s obzirom da je sudopera izložena svakodnevnoj upotrebi, tragovi korišćenja i sitne, površinske ogrebotine će se svakako pojaviti na njenoj površini. Vremenom će ogrebotine biti sve manje uočljive, s obzirom da će ovaj efekat postati ujednačen na površini sudopere.

Kakva je razlika između sudopere sa poliranom i reljefnom povrišnom?

Obe vrste sudopera izrađuju se od nerđajućeg čelika istih svojstava i kvaliteta, tako da je jedina razlika u izgledu. Dok polirane sudopere imaju visok sjaj, kod reljefnih sudopera se manje uočavaju tragovi kamenca na površini.

polirana detalj
reljefna detalj

Koji načini ugradnje sudopera Metalac postoje?

Sudopere Metalac dostupne su u tri varijante – usadnoj, nasadnoj i podgradnoj.

Pogledajte uputstva za instalaciju sudopera.

Šta je preliv na sudoperi?

Preliv je otvor na vertikalnoj strani korita, koji sprečava prelivanje vode preko sudopere u slučaju začepljenja glavnog otvora, čime se onemogućava pojava eventualne poplave u kuhinji.

detalj preliva sudopere

Nega i održavanje sudopera

Uputstvo za održavanje sudopera od nerđajućeg čelika možete pročitati ovde.

XGranit sudopere

Od čega se sastoji materijal XGranit?

XGranit je kompozitni materijal, čiji je glavni sastojak kvarc – najtvrđi element granita, zbog čega su ove sudopere poznate i kao „granitne sudopere“. Kvarc, koji čini 80% sastava XGranit sudopere, meša se sa akrilnom smolom i odgovarajućim pigmentom. Krajnji proizvod je materijal izuzetne čvrstoće i otpornosti.

Da li su XGranit sudopere otporne na visoke temperature?

XGranit sudopere su otporne na temperature do 280 oC.

Da li su XGranit sudopere otporne na udarce i ogrebotine?

Zahvaljujući visokom procentu kvarca (80%), XGranit sudopere imaju visoku čvrstinu, zbog čega su otporne na udarce i ogrebotine. Uobičajeni udarci koji se mogu javiti usled svakodnevne upotrebe (udarci od posuđa tokom pranja i sl) ne mogu oštetiti XGranit sudoperu.

Da li su XGranit sudopere higijenski ispravne i mogu li se koristiti sa hranom?

Da – XGranit je potpuno zdravstveno bezbedan.

Kako se XGranit sudopere čiste i održavaju?

Zahvaljujući glatkoj površini, čišćenje XGranit sudopera je veoma jednostavno. Uputstvo za održavanje možete pogledati ovde.

Da li XGranit sudopere mogu vremenom izbledeti?

Ne – struktura materijala je takva da je njegov sastav jednačit, zbog čega uobičajena upotreba u domaćinstvu neće izazvati bilo kakve promene u boji. Takođe, boja je otporna i na sunčeve zrake.

Da li na površini XGranit sudopera može doći do pojave fleka?

Fleke na površini sudopere obično nastaju od naslaga kamenca, koje zadržavaju čestice prljavštine. Pojava kamenca zavisi od „tvrdoće vode“ za piće u odgovarajućem području. Naslage kamenca se jednostavno uklanjaju običnim deterdžentom ili rastvorom vode i sirćeta (u odnosu 2:1).

Šta izaziva pojavu tamnih tragova i linija na površini sudopere?

Na površini XGranit sudopere može doći do pojave tamnih mrlja i linija usled dodira sa metalnim objektima (posuđe, kuhinjski pribor), što je posebno uočljivo na svetlijim sudoperama. Ovakvi tragovi uklanjaju se jednostavnim ribanjem kuhinjskim sunđerom i vodom, a za jače mrlje koristi se običan deterdžent.

Niste pronašli potrebne odgovore?

POZOVITE KONTAKT CENTAR 032 40 40 40