Back to top
  • KONTAKT CENTAR: +381 32 40 40 40
  • Radnim danima od 08 – 18h
  • Subotom od 09 – 16h

Studenti i profesori FPU u Metalcu – zajednički dan za dizajn

inko 09/11/2010 0 comments
Studenti i profesori sa FPU u poseti Metalcu

Metalac i FPU nastoje da zajednički prepoznaju izazove u nepresušnoj potrebi za inovacijama i diferenciranjem na tržištu.

Dizajn, redizajn i inovacije oblika, okosnica su susreta profesora i studenata Odseka za dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti  sa predstavnicima Metalčevih proizvodnih preduzeća, organizovanog 5. novembra. Eminentna ekipa, predvođena profesorom Nikolom Kneževićem, šefom Odseka za industrijski dizajn predočila je šta Metalac može očekivati u saradnji sa ovom akademskom institucijom. Inspirativna video prezentacija, urađena specijalno za susret sa Metalcem, provela je domaćine kroz oblasti i metodologiju rada sa studentima i reference njihovih profesora.

Metalac je goste sa FPU upoznao sa specifičnostima proizvodnje posuđa, bojlera, sudopera, ambalaže i proizvoda od Granmatrix solid surface materijala. Svaki od ovih programa je izazov za inovacije. Ovom prilikom prvi put je prikazana nova granitna sudopera fabrike Metalac inko, urađena po ideji svetski afirmisanog dizajnera Karima Rašida. Šira javnost će ovu sudopera premijerno videti na predstojećem Sajmu nameštaja u Beogradu.

U danu posvećenom industrijskom dizajnu i inovacijama, među gostima su bili i učesnici Granmatrix konkursa za žardinjeru za velike gradove, a izuzetno zanimljiva bila je i prezentacija firme Cadpro koji pruža podršku u proizvodnji kalupa za izlivanje predmeta od Granmatrix-a i granita.

Nakon „dana za dizajn“ generalni direktor Metalca Petrašin Jakovljević je izrazio uverenje da će veoma brzo uslediti konkretni aranžmani dve kuće. A da je dan bio veoma inspirativan za nove pravce saradnje složili su se i profesori FPU i rukovodioci Metalčevih proizvodnih preduzeća.

 

Završen konkurs za žardinjeru

POBEDNIK NIKOLA PANAJOTOVIĆ
Radova je moglo biti više, ali kvalitet onih koji su pristigli potvrđuje da je konkurs bio uspešan. Komisija je zato odlučila da otkupi pet prispelih idejnih rešenja, a najboljim je proglašen koncept „Hulahop“ industrijskog dizajnera Nikole Panajotovića iz Beograda, koji je na konkurs poslao dva rada.

Zadatak je bio oblikovati originalni savremeni komad urbanog mobilijara u vidu žardinjere koja bi zbog svog dizajna predstavljala nov funkcionalno-estetski kvalitet u gradskoj morfologiji – modularan, dekorativan i varijabilan sa aspekta praktičnih problema ozelenjavanja i oplemenjivanja eksterijera.

Odlukom Metalac inka da otkupi sve prispele radove istaknuta je odgovorna namera da animira mlade dizajnere i timove profesionalaca koje inspiriše tema urabnog mobilijara i koji su u potrazi za ozbiljnim partnerom među industrijskim proizvođačima. Sa autorima nagrađenih radova Metalac inko će potpisati ugovori o otkupu autorskih prava kao i daljoj komercijalnoj eksploataciji izabranih rešenja.
Rezultati konkursa za žardinjeru proglašeni su prilikom posete profesora i studenata FPU, odseka za industrijski dizajn, početkom novembra.